Kultúrsokk

December 20. után már az ünnepi előkészületek nagyrészt készen vannak. Na jó, főzni, sütni még ezután kell, de az ajándékok és a kellékek már rendben vannak erre az utolsó hétre.

Erre szükség is van, ha nem akarunk Karácsony napján fáradtan zuhanni be a fa alá, ha élvezni akarjuk, hogy az ünneplésre megjelenő családtagokkal beszélgetni, játszani tudunk, hogy kivételesen senki nem rohan sehova.

A nagyfiam a kerületi Forrásházba jár be, kézműveskednek, kertészkednek, főzőklub van, városi sétákon vesznek részt, a szülői klubba magam is eljárok. Jó kis közösségeket tartanak itt együtt, ami a covid bezártsága után nagyon sokat jelent sérült és egészséges embereknek egyaránt. Meglepetésemre mi is meghívást kaptunk a Forrásházi Karácsonyi műsorára és egy ebédre is. Huszadikán „felvettük” az ünnepibb lelkünket és öltözetünket és igazi kíváncsisággal mentünk be. Már a portánál gyönyörű fenyőfa fogadott minket és ünnepre terített asztaloknál ültettek le minket, vendégeket. Sokan voltunk a hely méretéhez képest, de mindenki le tudott ülni, hallhattuk, láttuk a műsort adó fiatalokat és segítőiket. Kicsit egymással is tudtunk beszélgetni, gyülekezés közben. Ezután a különböző zenés számok, rövidebb verses és prózai részek megmutatták, hogy egy önismereti csoport vagy zeneterápiával gyógyító oktató milyen örömet tud varázsolni a résztvevők és a vendégek számára. Egy zongora volt benn, több hangszer nem is nagyon fért volna el, de így is gyönyörű dallamok szólaltak meg.

A családias műsor után a forrásház szakácsa ünnepi talárban tálalta fel a finom székelykáposztát. Borlovagként és a borrend ajándékaként tálalt  bőséges ebédet beigli követte. Kellemes találkozások, finom ebéd, és az a figyelem, ahogy a Forrásház minden dolgozója minket segített, a vezetőtől a portásig azt lesték, hogyan érezhetné magát jobban minden vendég. Ez remekül megalapozta az ünnepi hetet.

Két nappal később könyvbemutatón vettem részt. Gyerekkori barátnőmtől csaknem 60 éve elszakadtam, de egy- két éve véletlenül belebotlottam egy közösségi oldalon. Kiderült, hogy Falcsik Mari tényleg költő lett, és mivel azóta követjük egymást azt is megtudtam, hogy most jelenik meg egy újabb kötete. Címe: Anyakönyv.

El kellett mennem, bár télen jobban szeretek már este otthon lenni, ezt most nem hagyhattam ki!

Olvastam nemrég, hogy a megkapta Józsefváros díját a MERSZ klub, amit Mari a párjával, Lantos Lászlóval tart fenn, már ezért is ott volt a helyem csütörtök este.

Ez a klub egy pici szuterénben van a „nyócker” szívében, bezsúfolt asztalok, székek, könyves-kincses polcok és a zenekar számára pici pódium és félhomály fogadott. A falakat festmények, rajzok, régi és új plakátok borították. Az első meglepetés után úgy éreztem magam, mintha visszacsöppentem volna főiskolás koromba, az akkor megtapasztalt füstös kiskocsma hangulatban találtam magam, bár füst nem volt. Amikor beléptem, és a lépcsőről pislogtam befelé, az első, akit megpillantottam,  kis barátnőm volt, akit kb. tíz éves korunk óta nem láttam. Mielőtt rákérdeztem volna, ő is rámnézett és egy szó nélkül egymást átölelve álltunk hosszú másodpercekig. Az utcán biztosan elmentünk volna egymás mellett, de mivel vártuk a viszontlátást, azonnal felismertük egymást. Találkoztam a öccsével is, akit legutóbb óvodásként láttam. Ma egy ősz hajú férfi, ő az egyik zenész a klubban. Elég összeszokott társaságnak tűntek a bent lévők, pláne az újonnan érkezők. Voltunk páran újak is, néhányan csak a könyv miatt érkeztek. Voltak, akik a könyvvel indultak is, de a többség megvárta a műsort. Tricepsz (Lantos László) és Mari pódiumbeszélgetésével, visszaemlékezésével kezdődött a program, majd színházi produkció következett mikro méretekben, annál mélyebb hatással. Az anyaság, betegség, anya halála nem egy vidám téma, de ez a köny erről szólt.

Ez az este szinte mindenben a két nap előtti program ellentéte volt, mégis elvarázsolt a hangulata.

Mindkét meghívást köszönöm, ilyen kedd-csütörtök után gazdagabban éltem meg az otthoni békés Karácsonyt!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .