Utolsó hét a Body kiállításon


Egy május végi csütörtöki tai chi edzés után együtt átsétáltunk a Király utcába, hogy az előre bejelentett időpontban megnézzük a kiállítast. A természettudományos kíváncsiság mellett, többekben némi aggodalom is motoszkált, hiszen itt mégiscsak valaha volt emberi lények testét nézhettük meg. Minden bejelentkezett csoportot egy medikus vezetett végig a bemutatón, de egyéni érdeklődők is voltak saját tempóban nézelődve, vagy valamelyik vezetőhöz csatlakozva.

Mindjárt az elején tisztázva az esetleges jogi aggályokat és a testek preparálásának módját, egy rövid orvostörténeti részben áttekintettünk az őskori koponyalékeléstől napjainking néhány fontos mérföldkövet. Dokumentumok és furcsa, vagy félelmetesnek tűnő orvosi eszközök vártak az első teremben.

A következő termektől kezdve tematikusan külön láthattuk az egyes szervrendszereket. A csontrendszerrel kezdve, majd az izom, az ideg, a keringési, emésztési rendszer, a légzőszervek, a húgyúti és reproduktív szervrendszerek anatómiáját mutatta be vezetőnk, néha tudományosabb, néha érthetőbb kifejezésekkel. Lehetőségünk volt visszakérdezni, megérteni és megcsodálni a részleteket. Külön terem foglalkozott a magzati fejlődéssel, és rendellenességekkel.
A preparátumok nagyon kreatív módon és jó ízléssel voltak elhelyezve, tai chi szemlélettel is megfigyeltük az ellazításra váró izületek méretét és formáját.

A kiállítás az egészség nevelésre is nagy súly fektetett. Az egészséges és a megfeketedett dohányos tüdő közti jól látható különbségek, néhány rákfajta, de akár a hasi zsírpárnák látványa mind erősíti az életmódváltással kapcsolatos elhatározásokat.

Lehetőség volt kipróbálni az emlő vizsgálatot illetve az újraélesztést is.

A kiállítás amellett, hogy profi módon megmutatta az emberi test csodáját, újra elgondolkodtatott a saját felelősségünkről az egészségünk megóvásában.

Sajnos fotózni nem volt lehetőségem így képet nem tudok csatolni.
www.bodykiallitas.hu oldalon van néhány kép, de június 30-ig a kiállítás még megtekinthető. Ez volt a terv, azóta meghosszabbították a nyitvatartást még egy hónappal! Sajnos vasárnap véget fog érni.

Amikor megnéztük, még voltak olyan terveim, hogy visszamegyek a csapat nélkül is, és saját szemlélődő tempómban újra végignézem az egészet. Utolsó hét, egyre kevesebb esély, de még reménykedem, hogy sikerül…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* A hozzászóláshoz el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót.

*

Elfogadom.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .